RICH RICHER RICHEST!!!! ... Just with ONE click!!

December 17, 2010

Info Sebelum Membeli Rumah..

Aku baru bayar earnest deposit rumah kt property agent. 26/11.Now tengah cari lawyer untuk prepare Sale and Purchase Agreement..Impian aku ada rumah sendiri sblm umur 30 tahun InsyaAllah bakal tercapai..Amin..Apa perlu aku pastikan? click read more




Ownership 
Sebelum bayar deposit, pastikan la betul ker tak Penjual tu tuan punya rumah..Aku da gi umah tu, jumpa tuan rumah dan minta ejen fax copy title pg td..huhu..Jgn lupa check Agent tu betul ker tak yea.. My case, aku da check company  registration tu, sign Letter Offer to Purchase pun kat office dia, so boleh kata selamat la..

House Condition
Ini penting sebab apa yg kita tengok, itu yg patutnya kita dapat. Macam umah yg aku  nk beli ni, include skali kitchen cabinet, wardrobe dan closet. Semua da built in. So takyah susah2 nak angkut barang banyak2..

Loan Approval 
Ni paling penting!! now aku da byr earnest deposit (3%) balance 7% upon execution nnt, lagi 90% mestila guna loan.. tapi aku da check siap2 ngan bank.InsyaAllah takda masalah.. KORANG jgn lupa masukkan Clause 'klu loan tak approve, earnest deposit tu mesti pulang balik' tau!! Lagi satu, kalau nak guna EPF, pun state kan dalam Letter Offer tu..Psss..Korang ada idea tak bank mana yg best?

Balance of the Deposit 
Baki dari bayaran deposit (7%) to be paid upon singing the Agreement. In my case, i just have to pay 2% sebab owner da setuju lagi 5% guna EPF..selamat skit saving..
 
Lawyer
I already have one in mind..My fren punya ex boss..Puan Salmiah Salim..Tapi agent kata better ambil dia punya lawyer coz da biasa buat area my condo tu.. so processing tu will be smooth..lagipun Owner rasa tak secure kalau pakai lawyer lain.. Quotation harga dia pun okay (pasni aku ajar skit pengiraan dia so lawyer takda chance nak mark up harga) Dulu  masa practice law memang aku buat semua ni, ada la sikit ilmu yg sepatutnya (lawyer takleh buat excuse kalau delay)

Bank for Loan
Penting sebab commitment tu makan masa bertahun2..
Apa yg penting korang kena tahu:
Interest : Fixed Rate or BLR (Based Lending Rate)
Kalau fixed ni memang tinggi skit tapi dia TETAP sampai habis tempoh pinjaman..so kata la korang naik gaji pun boleh la tambah2 saving..Tapi klu BLR memang nampak sikit tapi BLR ni tak menentu, ekonomi ok dia naik boleh mencacak sampai 12% ha time tu mana nk korek duit top up?? erk..huhuhu

Insurans : MRTA/MRTT
Ini penting sebab kalau jadi apa2, insurans leh cover. Tak silap aku, MRTA tu cuma cover rumah, tapi MRTT kalau borrower meninggal, waris (benefisiari) tak perlu bayar baki pinjaman rumah sebab insurans bayarkan. So senanglah anak-anak kita nanti kalau apa-apa jadi kat kita.. 

Tenure (tempoh pinjaman) 
Tempoh ni kalau lagi pendek, lagi baik sebab interest yang dibayar lagi rendah. Tapi installment tu tinggi sikit la.. Ramai orang suka panjang2kan tempoh pinjaman sebab ansuran bulanan rendah tapi tanpa sedar interest yg dibayar boleh kata sekali ganda dengan pinjaman yg dibuat.. masing2 punya cara, ikut budget sendiri yea tak??

ZEC - Free Moving Cost
Ni sangat2 penting. Walaupun kena bayar interest sikit (sebab termasuk dlm pinjaman) tapi jimatkan saki baki saving yg ada..Aku prefer ZEC ni iaitu kita cuci kaki je masuk rumah tak perlu fikir lawyer fee untuk loan, valuer fee etc..bukan apa, dah la saving abis buat bayar 10% deposit, tu belum kira lawyer fee untuk prepare Sale & Purchase Agreement..tapi klu korang ada saving banyak, aku nasihat ambil yg zero ZEC.. huhuhu..

Setakat ni je kut.. tunggu next post ye banyak lg aku nak share..

3 REAL slim SHADY shout out:

mie_rahim said...

ko beli umah kat ne ajar? kak mi dah x ingat pasal ape kak mi amik CIMB Islamic aritu tapi buat masa ni okla..takde masalah. tp sekrang ni tgh cuba nak reduce by month, tgh surbey HSBC..kalu ok nanti kak mi bagitau ko.

ShaNaz Saadon said...

kat bandar sri permaisuri..
kak mie buat lama dah?
cimb pun nmpk mcm ok..tp tgh survy lg huhu

Anna Da Lady said...

salam kak hajar...wah, senyap2 dah nak beli umah dah ye...Alhamdulillah, rezeki anak ye :)...haritu kawan Acik, ada buat loan umah ngan Maybank Islamic...bulan Julai lepad..taktaula camne skang...Akak, Acik tag Akak tau..http://annadalady.blogspot.com/2010/12/jom-terjah-blog-anakdaraden.html

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

MUST CLICK

MUST CLICK
Easy and Quick SEARCH

d.u.i.t