RICH RICHER RICHEST!!!! ... Just with ONE click!!

December 17, 2010

MESTI AMBIL TAHU!!! Prosedur Jual Beli Rumah

Walaupun dah beribu jualbeli tanah aku uruskan masa praktis dulu, tapi agak cuak bila berkaitan jualbeli rumah sendiri..Maklum, first house dan deposit yg dibayar tu bukan sikit..Itulah saving aku sepanjang 4 tahun bekerja..Lagipun, aku kena TRUST 100% lawyer yg buat S&P aku..Boleh tak aku draft Agreement sendiri? hehehe..Apa aku nak share ngan korang (MESTI AMBIL TAHU TAU!!) click read more tu..

1. Started with booking fee/earnest deposit paid to the Vendor (penjual). Biasanya 3% dari purchase price. Dah bayar tu, agent akan beri Letter of Offer to Purchase / Confirmation to Purchase. Particulars  yg perlu masuk dalam surat tu seperti address property, vendor dan purchaser, dan apa saja terms condition yg dipersetujui seperti tempoh bayaran balance of purchase price, kalau guna epf pun masuk skali dlm tu etc.

2. Appoint solicitor dan apply loan. Buat masa ni, aku da appoint lawyer agent so dia uruskan semua dari S&P hingga loan application. Now tunggu dia bg draft S&P dan bank call aja..

3. Bila vendor dan purchaser da execute S&P Agreement, boleh lah di setem biasanya 4 copy (RM40) dan boleh apply epf pula (leceh epf ni nak copy S&P Agreement duly stamped! hehe) Nanti kena sign skali Transfer Form 14A..Upon executing S&P tu, jangan buat2 lupa baki 7% deposit to be paid to Vendor.

4. Pastu kalau loan semua ok, biasa panel lawyer bank yg uruskan. Sila baca Loan Agreement sebelum sign.. Bila da ok, Loan Agreement disetem (0.5% dari jumlah pinjaman+ 2 copy RM20) skali  execute Charge Form16A. Bank akan bayar baki hutang Vendor tu. Kalau kes aku, bayar ke government coz vendor buat government loan..Tapi Government mesti keluarkan Letter of Undertaking sebagai cagaran to bank..Bank/Pembeli boleh masukkan caveat untuk protect interest mereka..

5. Bila da settle, government akan release title (GERAN). Title ni pula together2 dgn Transfer dan Charge form di register di Pejabat Tanah..Baki loan tu pula masuk akaun vendor (if any) untuk berjoli sakan..

6. Ha..Vendor..tak reti2 bg vacant possession kat aku lepas tu?? Kunci sekali solex and mangga sila bagi so aku boleh move in dengan senang hatinya. mana2 dining table, fridge or tv cabinet yg tak nak sila tinggalkan saja ya :) 

Tu ja setakat ni..Jgn saman aku kalau silap sebab aku da tak praktis.. haha..info ni setakat yg aku ingat dan tahu ya! 

2 REAL slim SHADY shout out:

mie_rahim said...

tak saman nyer..
thanks for the info..kak mi pun dah x ingat padahal br tahun lepas beli umah.

ShaNaz Saadon said...

ekekekeke..
takper kita defend diri sendiri nnt :)
now i know the feeling kalau duk umah sendiri :)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

MUST CLICK

MUST CLICK
Easy and Quick SEARCH

d.u.i.t